Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - امروزه آنتن‌هاي موبايل بيشتر از گذشته در سطح شهرها قابل مشاهده هستند و به دليل نزديکي آنها به محل‌هاي مسکوني، نگراني‌هايي در مورد سطح تشعشعات آنها وجود دارد. اما در فضايي که زندگي مي‌کنيم امواج و تشعشعات آنتن‌هاي پخش راديو و تلويزيون و همچنين آنتن هاي ارائه دهندگان خدمات اينترنت پرسرعت هم وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

يک سوال مي تواند اين باشد که کدام‌يک از اين آنتن‌ها قوي‌تر هستند؟
امواج آنتن‌هاي موبايل در سال‌هاي اخير به شکل هاي دوره‌اي و موردي بررسي شده‌اند تا سطح تشعشع آنها در حد استاندارد باقي بماند اما با جستجويي در اينترنت نمي‌توان به سادگي نتيجه‌اي براي اندازه‌‌گيري آنتن‌هاي پخش راديو و تلويزيون يافت. از سوي ديگر براي آنتن هاي اينترنت پرسرعت مانند تکنولوژي TD-LTE و وايمکس هم آمار قابل استنادي وجود ندارد.
نتيجه تحقيقات در مورد تشعشعات RFتمام اين تجهيزات، از خود امواج با فرکانس راديويي يا RF ساطع مي‌کنند. سازمان جهاني بهداشت که متولي سلامت ساکنين کره زمين است در نتيجه تحقيقات خود پيرامون تاثيرات سيگنالها با فرکانس‌هاي راديويي مي‌نويسد:
«بخشي از نگراني مربوط به ايستگاه‌هاي پايه و آنتن‌ها در شبکه‌ بي سيم مربوط به اثرات بلند مدت آنها به خاطر قرار گرفتن افراد در معرض تشعشع RF است.
تا امروز، تنها اثري که از ميدان هاي تشعشع RF توسط دانشمندان کشف شده، افزايش دماي بدن (کمتر از يک درجه سانتي‌گراد) بوده است که در زمان مواجهه با ميدان‌هاي الکترومغناطيس شديد در برخي کارخانه‌ها ديده شده است. سطح تشعشع RF منتشر شده از ايستگاه‌هاي پايه (آنتن‌هاي موبايل) و شبکه‌هاي بي‌سيم به حدي پايين هستند که دماي بدن را در حد بسيار ناچيزي افزايش مي‌دهند و تاثيري بر سلامت انسان ندارند.»
چون آنتن در يک ارتفاع از سطح زمين روي يک دکل نصب مي شود، اگر از پاي دکل شروع به حرکت کرده و در سطح زمين از آن دور شويم، توان ميدان‌هاي RF ابتدا شروع به افزايش نموده، پس از رسيدن به يک نقطه خاص که مي توان گفت توان در آنجا بالاترين است و با افزايش فاصله، توان آنها به سرعت کاهش پيدا مي‌کند.
اين نقطه خاص، نقطه اي است که امتداد محور لوب اصلي از الگوي تشعشعي آنتن در سطح افق به سطح زمين مي رسد، و معمولا بين 50 تا 200 متر از پاي دکل فاصله دارد و اين فاصله به نوع آنتن و توان تابشي آن و ارتفاع دکل وابسته است.
براي درک بهتر همين نکته، به تصوير زير دقت کنيد:

بررسي‌هاي سازمان جهاني بهداشت نشان مي‌دهد که تشعشع RF از آنتن‌هاي موبايل و فناوري‌هاي بي‌سيم در مکان‌هاي عمومي (مانند مدارس و بيمارستان‌ها) معمولاً تا هزاران بار پايين‌تر از استانداردهاي جهاني هستند.
جذب پنج برابري تشعشعات RF در بدن انسان از طريق آنتن راديو و تلويزيون آنالوگسازمان جهاني بهداشت خبر مي‌دهد که جذب تشعشعات در بدن انسان تا 5 برابر براي تشعشعات آنتن‌هاي پخش راديو و تلويزيون آنالوگ بيشتر است. علت اصلي، پايين بودن فرکانس راديوي FM و تلويزيون ذکر شده است.
فرکانس راديوي FM حدود 100 مگاهرتز و براي پخش تلويزيوني آنالوگ حدود 300 الي 400 مگاهرتز است که نام آن را «طيف اول» گذاشته و متوسط آن را 250 مگاهرتز فرض مي کنيم. اين در حاليست که براي تکنولوژي موبايل و نسل هاي گوناگون آن، از فرکانس هاي 900 و 1800 مگاهرتز و 2100 و 2600 مگاهرتز استفاده مي‌شود که متوسط آنرا 1750 مگاهرتز فرض مي کنيم، و نام آن را نيز «طيف دوم» در نظر مي گيريم.
يک فرض ثانويه نيز بايد داشته باشيم و آن هم اين است که نوع آنتن در هر دو طيف را مثلا λ/10 يا يک دهم طول موج در نظر بگيريم. با اين حساب طول آنتن مورد نظر براي بهترين دريافت در طيف اول 7 برابر طول آنتن مناسب در طيف دوم خواهد بود. پس تا اينجا به دليل اينکه قد يک انسان باعث مي‌شود تا بدن او مانند يک آنتن دريافت‌کننده امواج عمل کند، مي‌تواند تا 7 برابر بيشتر سيگنال طيف اول (فرکانس پخش راديو و تلويزيون) را جذب کند.
همانطور که گفتيم، براي دريافت امواج الکترومغناطيس در فرکانس پايين به آنتن بلندتر نياز داريم، بنابراين بدن انسان هم مانند يک آنتن مناسب براي دريافت امواج پخش راديو و تلويزيون عمل مي‌کند. در مقابل هرچه فرکانس امواج افزايش يابد، انرژي آنها هم افزايش يافته و براي دريافت نياز به آنتن کوتاه‌تر دارند. به همين دليل کمتر جذب بدن انسان مي‌شوند.
يک مسئله ديگر نيز وجود دارد. عمق نفوذ انرژي امواج بر حسب فرکانس آن متغيير است. همانطور که در نمودار زير ديده مي شود، براي بافت‌هاي با ميزان آب بالا عمق نفوذ براي طيف اول، حدود 5 ميلي متر و براي طيف دوم حدود 2 ميليمتر است. پس مي توان نتيجه گرفت با توجه به عمق نفوذ کمتر طيف دوم، تاثير آن نيز کمتر از طيف اول باشد.

از سوي ديگر سازمان جهاني بهداشت اشاره مي‌کند که ايستگاه‌هاي پخش راديو و تلويزيون بيش از 50 سال قدمت و عمر دارند بدون اينکه تا کنون گزارشي مبني بر خطرناک بودن آنها روي سلامتي انسان ثبت شود.
مقايسه آنتن‌هاي موبايل با آنتن‌هاي راديو تلويزيونياداره تنظيم ارتباطات استراليا (ACA) آزمايشي را در اين رابطه انجام داده است. نتايج اندازه‌گيري از سطح انرژي الکترومغناطيسي ناشي از سايت‌هاي موبايل BTS برابر با 1.4 درصد امواج ناشي از فرستنده‌هاي راديويي AM و 28 درصد امواج ناشي از فرستنده‌هاي راديويي FM بوده است.
اين در حاليست که فرستنده‌هاي راديويي قدمتي بالاي 100 سال دارند و بي‌خطر بودن آنها نيز اثبات شده است. در نتيجه بي‌خطر بودن فرکانس راديويي ناشي از آنتن‌هاي موبايل که طول آنتن گيرنده آنها کمتر از امواج پخش راديو است نيز دست کم روي کاغذ محرز است.
پژوهش مشابه ولي پيشرفته‌تري در سال 1394 در تهران انجام شده است. در اين آزمايش که بر اساس تعداد 450 بار اندازه گيري تصادفي در محله‌هاي مختلف انجام شده است، مشخص مي‌شود که تمام آنتن‌ها از جمله آنتن‌هاي موبايل و پخش راديو و تلويزيون اعم از آنالوگ و ديجيتال ، در مجموع تشعشعاتي به اندازه 16 ميکرو وات بر سانتي متر مربع منتشر مي‌کنند. به نمودار زير که نتيجه همين پژوهش است توجه کنيد:

کمترين ميزان تشعشعات براي اينترنت پر سرعت بي‌سيم با فرکانس‌ 2.54 گيگاهرتز است که حدود 2 ميکرو وات بر سانتي متر مربع بوده است. در رديف بالاتر، مجموع نسل‌هاي شبکه موبايل با متوسط فرکانس 1.5 گيگاهرتز قرار مي‌گيرند که ميزان تشعشعات آنها نيز بين 3 الي 4 ميکرو وات بر سانتي متر مربع اندازه گيري شده است. اندازه‌گيري تشعشعات ناشي از آنتن هاي پخش راديو و تلويزيون ديجيتال هم با متوسط فرکانس 650 مگاهرتز تقريبا نتيجه‌اي برابر با آنتن‌هاي موبايل داشته است.
اما آنتن‌هاي مربوط به پخش راديو و تلويزيون آنالوگ که همچنان استفاده بسيار زيادي در کشور ما دارند و با متوسط فرکانس 100 مگاهرتز کار مي‌کنند، ميزان تشعشعاتي برابر با 8 ميکرو وات بر سانتي متر مربع داشته‌اند که دست کم دو برابر تشعشعات آنتن‌هاي موبايل است.
در نهايت آيا بايد نگران باشيم؟آنتن‌هاي موبايل اگرچه روز به روز در شهرهاي کشورمان بيشتر به چشم مي‌خورند اما همين زيرساخت‌ها هستند که کسب‌وکارهاي نوپا را توانمند کرده‌اند. استانداردهاي مشخص بين‌المللي و ملي نيز براي کارکرد آنتن‌هاي موبايل در نظر گرفته شده است و بر اساس نتايج تحقيقات جهاني و ايراني، تا زماني که همين استانداردها رعايت شوند، خطري شهرونداني که در نزديکي اين آنتن‌ها زندگي مي‌کنند را تهديد نمي‌کند.
اما نکته قابل تامل، استفاده جمع زيادي از شهروندان ايراني از راديو و تلويزيون به شکل آنالوگ است. آنتن‌هاي ارسال‌کننده امواج راديويي و تلويزيوني همان‌طور که در نتيجه تحقيقات مشخص است، دست کم دو برابر بيشتر از آنتن‌هاي موبايل امواج راديويي ساطع مي‌کنند و به دليل فرکانس پايين، تا 5 برابر بيشتر جذب بدن انسان مي‌شوند.
همين آنتن‌هاي پخش راديو و تلويزيون آنالوگ که ميزان تشعشعات آنها بيش از دو برابر آنتن‌هاي موبايل است، در 50 سال گذشته در جهان رواج داشته‌اند و تا کنون گزارشي مبني بر خطرناک بودن آنها ثبت نشده است؛ همانطور که هنوز گزارشي در رابطه با ايجاد بيماري‌هاي خطرناک مثل سرطان به واسطه نزديکي به آنتن‌هاي موبايل ثابت نشده است.
از طرفي مشاهده کرديم پژوهشي که در سال 94 در تهران انجام شده، فرکانس راديويي آنتن‌هاي موبايل را بين 3 الي 4 ميکرو وات بر سانتي‌متر مربع تشخيص داده است. اين در حاليست که در ابتداي سال 96، ديجياتو با استفاده از دستگاه پرتوسنج، تشعشعات يک آنتن‌ موبايل در شهر تهران را اندازه گيري کرد که نتيجه، نيم ميکرو وات بر سانتي متر مربع بود.
همه اين‌ها در حالي است که بر اساس استانداردهاي بين‌المللي و ملي، ميزان تشعشعات آنتن‌هاي موبايل در نسل دوم شبکه مي‌تواند تا 450 ميکرو وات بر سانتي متر مربع و در نسل 3 و 4 شبکه به 950 ميکرو وات بر سانتي متر مربع برسد بدون اينکه خطري شهروندان را تهديد کند. با توجه به فاصله مقادير تجربي اندازه‌گيزي از مقادير آستانه خطرناکي استاندارد، آيا باز هم بايد نگران باشيم؟ 

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۳۳۷۳۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله به کنیسه‌ای در پایتخت لهستان با ۳ بمب آتش‌زا

به گزارش خبرگزاری مهر، شبکه تلویزیونی الجزیره هم اکنون با انتشار خبری فوری به نقل از خبرگزاری رویترز از وقوع یک حادثه امنیتی در شهر ورشو واقع در لهستان خبر داد.

بر اساس اعلام این شبکه تلویزیونی، یک فرد ناشناس ۳ ماده آتش زایی را به سوی یک کنیسه متعلق به یهودیان پرتاب کرد.

ادامه دارد ...

کد خبر 6094472

دیگر خبرها

  • بارش‌های بهاری میهمان استان قزوین 
  • هشدار سازمان هواشناسی نسبت به افزایش سرعت وزش باد و ارتفاع امواج دریای خلیج فارس
  • (ویدیو) مقایسه پراید با خودروهای آمریکایی توسط یک افغانستانی
  • رزرو بلیط هواپیما و مقایسه قیمت با سفرمارکت
  • چرا هیچ بازیکنی را نباید با رونالدو نازاریو مقایسه کرد؟ (زیرنویس فارسی)
  • حمله به کنیسه‌ای در پایتخت لهستان با ۳ بمب آتش‌زا
  • پخش «چهل تیکه» و «استودیو هشت» به یاد مسعود اسکویی + تیزر
  • فصل دوم مجموعه تلویزیونی «آقای قاضی»
  • صدای داور روی آنتن تلویزیون؛ هاوارب وب برای شفافیت VAR وارد عمل شد
  • چرا به سمت قبله نماز می‌خوانیم؟ + دلائل علمی